MALA GOSPA

 

 

 

Okupljeni danas oko Marije, vjernici kao da od svoje Majke žele čuti riječi utjehe, ohrabrenja, podrške. Ona je doista majka svih koji vjeruju u Isusa, i u Marije nikada ne presahnu riječi koje čovjeku povrate snage za suočavanje sa životom. Voljeli bismo čuti često u sebi stihove iz Knjige Sirahove koji se mogu staviti lako svakoj majci u usta: “19Dođite k meni svi koji me žudite i nasitite se plodovima mojim. 20Jer je spomen na mene slađi od meda i baština moja od mednoga saća. 21Koji me jedu, još više su me gladni, i koji me piju, još više za mnom žeđaju. 22Tko mene sluša, taj se ne stidi, i tko sa mnom radi, taj ne griješi.” (Sir 24,19-22).

 

 

 

Majka nas poziva da joj priđemo, kako bismo sa njom podijelili milosti koje raznosi: ona je POSREDNICA SVIH MILOSTI. A kako i ne bi bila kada je rodila onoga koji je izvor milost. Pa ako je ona RODILJA IZVORA MILOSTI- Gospodina našega Isusa Krista, nije li logično kako Sin neće staviti Majku u stranu kada su milosti u pitanju. To je već vidljivo kod anđeoskog pozdrava kada je Gabrijel naziva MILOSTI PUNA: u sebi, u svojoj utrobi nosila je izvor sivh milosti- nosila je Boga.

 

 

 

Razumljivo je stoga samo po sebi kako je Majka Božja PRIJESTOLJE SVIH MILOSTI BOŽJIH, kako je okićena svim karizmama Duha Svetoga, do točke u kojoj joj nikakvo đavolsko zlo ne može nauditi, niti joj je ikada naudilo, jer je Bog svoju Majku očuvao od ljage istočnoga grijeha kako bismo joj mogli klicati: BLAGOSLOVLJENA TI MEĐU ŽENAMA I BLAGOSLOVLJEN PLOD UTROBE TVOJE.

 

 

 

Ipak, nije jedini razlog zbog kojeg mnoštvo katolika hrle u marijanska svetišta, taj što je ona posrednica svih milosti. Kada bismo samo dolazili “ušićariti” zrno milosti, ne bismo li to mogli i kod nekog drugog sveca. Pa zar sveci nisu zaštitnici, jedan ove stvari, drugi je za one stvari, treći opet ima neku svoju “specijalnost”? Nije li možda efikasnije ići svecima nego Mariji?

 

 

 

Možda, za nekoga jest. Možda, samo za one koji ne razumiju dobro razloge zbog kojih dolazimo ovdje. Ne kažem da se ne utječemo svecima za pomoć- to je nadasve pohvalno, ali Mariji bismo se STALNO TREBALI UTJECATI. Razlog ne leži u efikasnosti njezina uslišanja- ta pogani tako vide stvari, već u LJUBAVI- majčinskoj ljubavi koju Marija ima za nas.

 

 

 

I to nije bilo kakva ljubav- TO JE LJUBAV MAJKE. Znate, svi mi imamo ili smo imali neke ljubavi u svijetu, svi pamte neke ljubavi. Ipak MAJČINSKA LJUBAV nosi u sebi jednu snagu koja je nenadomjestiva bilo kojom drugom ljubavi. Majka uvijek MISLI NA ONOG KOJEG JE RODILA. Tako je bilo i sa Isusom. Marija je poput sjene slijedila svoga Sina. Tako je i sa svakim koji se rodi u utrobi Crkve, koji se rodi uronivši u SMRT SINA MARIJINA, URONIVŠI U SAKRAMENT KRŠTENJA.

 

 

 

Danas slavimo ROĐENDAN MARIJIN, dan kada se rodilo DIJETE OČUVANO OD GRIJEHA, KAKO BI U SVOJOJ UTROBI RODILO BOGA u svoje vrijeme. Takva je utroba Crkve- to je UTROBA BEZ GRIJEHA U KOJU SE ULAZI KRŠTENJEM KOJE I NAS ČISTI OD GRIJEHA. Stoga, svaki koji je kršten u Isusov sakrament, svaki koji je UŠAO U ISUSOV ŽIVOT I ISUSOVU SMRT PO SAKRAMENTIMA, može sebe zvati djetetom one Majke koja je RODILA TAJ ŽIVOT U KOJEG ULAZIMO SAKRAMENTIMA.

 

 

 

Ako nam je Marija Majka, možemo biti sigurni da misli na nas, da nas prati kao sjena svoga Sina, da želi pomoći u svakom trenutku.

 

 

 

Kada živimo u Crkvi, nitko nije bez Majke i Oca. Boga smijemo zvati Ocem, a maloprije smo pojasnili zašto Mariju možemo zvati Majkom. Koja je razlika u odnosu djeteta prema ocu ili prema majci? Kako otac odgaja dijete? U pravilu otac PUŠTA DIJETE DA SAMO OD SEBE NEKE STVARI NAPRAVI, PA MAKAR ONO I POGRIJEŠILO. Otac ipak brižno pazi na dijete i uvijek je spreman priskočiti djetetu u pomoć. Slično radi i naš NEBESKI OTAC: daje nam slobodu da djelujemo pa makar i pogriješili, ali spremno širi ruke i prihvaća nas u našim nevoljama kada mu se dolazimo ispovjediti, kada mu se bacamo u zagljaj da nas okrijepi, podigne, odjene u najbolje ruho- kako to nalazimo u prospodobi o razmetnom sinu.

 

 

 

Kako MAJKA ODGAJA DIJETE? MAJKA UVIJEK BDIJE NAD DJETETOM I NE PUŠTA GA, VEĆ UNAPRIJED NASTOJI SPRIJEČITI BILO KAKVU POGIBELJ! Ona nad djetetom bdije ko ptica nad ptićima. Nastoji očuvati dijete od svega što ga može povrijediti. Ona je JEDNA POMOĆ UNAPRIJED ZAGARANTIRANA ONOME TKO SE UTJEČE NJOJ I TKO JE STVARNO DRŽI SVOJOM MAJKOM.

 

 

 

Eto, zato smo ovdje. Nismo ovdje kako bismo brojili čuda i uslišanja, već kako bismo se približili MAJCI MILOSRDNE LJUBAVI, KAKO BI PRIŠLI NJEZINOJ MAJČINSKOJ BRIZI. Ona NE SAMO ŠTO NAS ČUVA I UNAPRIJED PAZI, VEĆ NAS I POUČAVA KAKO ĆEMO PRILAZITI BOGU OCU I SINU, TE KAKO ĆEMO U SEBI PRONALAZITI ONE POTICAJE KOJI SU OD DUHA SVETOGA. Ona POSREDUJE KOD SINA ZA SVOGA SINA- za svakog od nas. Sjetite se samo scene iz Kane Galilejske i neka Vam to uđe u srce. Tamo je Isus naoko odbio Majku, ali ona kao da ne mari za njegove riječi, već govori slugama: UČINITE ŠTO VAM KAŽE! Takvu pomoćnicu imamo ovdje: ona OD SINA DOBIVA SVE ZA NAS- SVOJE SINOVE.