Mt 8, 5-11_2019

 

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' – i ode, drugomu: 'Dođi!' – i dođe, a sluzi svomu:, 'Učini to' – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

 

 

 

Dolazimo na zornice, ustajući rano iz udobnosti svojih domova, kako bismo u otajstvu svete mise sreli Boga. Ova ustajanja podsjećaju nas na Gospodinove riječi: “Stoga budni budite i u svako doba molite” (Lk 21,33). Ove nas zornice uvode u tišinu jutra u kojoj nastojimo pripraviti sebe za ono što nas u danu očekuje. Nije čudo kada svi govore o tome kako se lijepo osjećaju na zornicama i kako ih taj osjećaj nosi cijeli dan dajući im mir i radost.

 

 

 

Nije ni čudo, jer zornice osiguravaju toliko potrebnu izoliranost od svakodnevice i u njihovoj tišini otkrivamo Boga. Za osobu koja Boga traži, TIŠINA I BOG SE NEKAKO POISTOVJEĆUJU. I kada u tišini otkrije Boga, čovjek nastoji ljubomorno štititi ti tišinu koja ga predaje Bogu. Štiti je od svih uzmemiravanja, pa i od samoga sebe.

 

 

 

Za susret s Bogom nužno je izići iz nutarnje zbrke, i ući u tišinu svojeg srca gdje Boga možemo naći jer BOG JE U NAMA POPUT MISLI, POPUT RIJEČI I POPUT PRISUTNOSTI KOJA JE NESHVATLJIVA ČOVJEKU. Božja je prisutnost u čovjeku svojevrstan misterij kojem čovjek ne može odoljeti, i kada ga nađe, čovjek UŽIVA U NJEMU. Stoga su ove zornice, SVOJEVRSTAN POVRATAK U SVOJU NUTRINU za svakog koji Boga traži i koji, kada ga nađe pokušava to njegovo misteriozno prisustvo zadržati u sebi. CILJ ČOVJEKOGA DOLASKA NA ZORNICE NALAZI SE U SAMOM ČOVJEKU, u kojem je ŠUTLJIVI BOG već pristuan i treba ga otkriti. Upravo tu izoliranost od buke i nereda svijeta donose vam zornice i pomažu otkriti Boga u tišini. A onaj koji Boga otkrije- zadobiva MIR.

 

 

 

Ono na što nas zornice pozivaju najbolje je opisano u zgodi Isusa sa Martom i Marijom. Marta, zauzeta kuhanjem i spremanjem, u želji da ugodi svima, postala je razdražljiva. Isus je kori, NE ZBOG ZAUZETOSTI POSLA, već zbog RASTRESENOSTI zbog koje je izgubila iz vida ono najvažnije: da je BOG DOŠAO K NJOJ. Stoga i veli: “Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo” (Lk 10,41). Od mnoštva poslova koje je planirala napraviti, NIJE SE MOGLA POSVETITI SEBI I ČUTI ŠTO JOJ SRCE GOVORI. A srce uvijek upućuje na ono što je ISPRAVNO I SADA NAJVAŽNIJE. Od Isusa su je UDALJILE NJEZINE OBAVEZE!

 

 

 

Započinjući današnji dan s misom, podsjećamo Vas na POTREBU da SVE ŠTO RADITE I PLANIRATE ČINITE RAČUNAJUĆI S BOGOM. Pazite da Vaše srce ne bude zaokupljeno takvim planovima i inicijativama zbog kojih ćete u tijeku dana zaboraviti na Boga, i misleći kako činite nešto korisno, zapravo ćete sebe udaljiti od Gospodina. Vaše će srce biti uz poslove, uz brige, uz užurbanost svijeta. Sve to će vas uznemiravati i bit ćete zabrinuti poput Marte za mnoge stvari, ali nećete BITI U STANJU ČUTI U SEBI ONO ZBOG ČEGA STE I DOŠLI OVDJE: čuti Boga u svom srcu.