Skriveni simbolizam na slici Naše Gospe Gudalaupske

 

Philip Kosloski | Dec 12, 2017

Antoine Mekary | ALETEIA

Čuveni lik je ispunjen duhovnim simbolima

Kada se je Blažena Djevica Marija javila Juan Diegu i otisnula mu svoj lik na TILMI, plaštu napravljenu od kaktusovih vlakana, učinila je nešto što je bilo prilagođeno lokalnim vjerovanjima Asteka. Ovo vodi ka liku Naše Gospe Guadalupske koja je puna simbola po kojima poučava Astečki narod u nakani da pojasni svoju blizinu lokalnom pučanstvu.

Lice i kosa – Umjestotipične “bijele” Madone, Gospa se pojavljuje sa obilježjima domorodaca. Ona djeluje kao mješanka- mestika, kombinacija meksičke i španjolske rase, pokazujući kako je ona Gospa svih ljudi. Njene oči gledaju prema dolje, a takav pogled simbolizira poniznost. Njezin pogled odaje majčinsku nježnost. Istovremeno, njezina je kosa raspuštena, što je znak djevičanstva i djevojčke nevinosti.

Ogrtač i tunika – Gospa nosi ružičastu tuniku sa cvijetovima od četiri listića, što simbolizira zemlju i četiri godišnja doba. Ružičasta boja može upućivati na svitanje, što označava novu eru. Oko ogrtača nosi plavkasto- tirkiznu kabanicu sa zvijezdama na sebi. Ovo je boja koja simbolizira kako nebo tako i kraljevsku čast. Ona možda i nije Bog, ali zasigurno stiže iz raja.

Traka – Crna traka oko stomaka ukazuje kako je trudna s djetetom u sebi. Neki vjeruju kako to dokazuje da je blizu dana kada ima roditi dijete.

Ruke – Oslikana je kako moli, poakzujući ponovo time kako ona nije bog ili božanstvo, već se moli nekome tko to jest. Njezino koljeno lagano je prelomljeno što ukazuje na živu molitvu, na zaigranosti u molitvi.

Medaljon – Kružni medaljon oko vrata ima ugraviran križ u sebi, što simbolizira posvetu Isusa Krsta.

Sunce – Iza Gospe nalaze se zrake sunca. Ovo znači da je ona puno veća od astečkog boga sunca.

Mjesec – Jednako tako, ona stoji na mejsecu, pokazujući superiornost nas astečkim bogom mjesecom, i pokazuje istovremeno kako je iznad noći i sve tame.

Anđeo – Vjerovalo se kako anđeo uzima astečku žrtvu i donosi je njihovu Bogu. U tom slučaju, Gospa sama prinosi žrtvu i shvaća se kao najsavršenija od svih prinosa. Također, samo osobe kraljevske časti bivaju uzdignute na ramena, što ponovo ukazuje na nebeski dvor. Anđeo ima krila slična krilima orla u astečkoj ikonografiji.

Sav ovaj simbolizam dobiva drugačije obličje ako ga sagledavamo u svjetlu Svetoga Pisma. Ona je zasigurno žena iz knjige Otkrivenja.

Veliko znamenje pokazat će se na nebu: žena zaogrnuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi kruna da dvanaest zvijezda; ona sa djetetom i plače u porođajnim bolima i patnjama. (Otkrivenje 12:1-2)

Kasnije u istom poglavlju se čita kako “žena dade dva krila velikom orlu kako bi je odnio od zmije u divljinu” (Otkrivenje 12:14).

Za narod Meksika, lik zaokružuje jedan simbolizam i govori izravno jezikom njihove kuture poučavajući ih istinama vjere kršćanstva.