5_NED_VAZ_B_2021

 

Iv 15,1-8

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«

 

 

 

BEZ KRISTA NE MOŽEMO NIŠTA

 

 

 

U evanđelju Isus veli: “Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.” Želi naglasiti kako mi možemo donijeti dobre plodove sami po sebi, odnosno BITI DOBRI SAMO PO SVOJIM SNAGAMA, ali ti se plodovi lako pretvore u nešto “kiselo”.

 

 

 

Često puta SAMO SVOJIM NAPORIMA- kada su naša ljudskost i krijeposti u pitanju, ne uspijevamo postići nešto, i zaboravljamo kako Gospodin vidi “dalje” od nas i kako bismo se trebali na njega osloniti u svojem djelovanju. Često naime NE VIDIMO ONE DALJE POSLJEDICE SVOJIH “DOBRIH DJELA”, pa Gospodin stavlja prepreke na naš put da ne padnemo. Shvativši da je potrebno svoje NAPORE NAJPRIJE PREDATI BOGU U RUKE i kako je potrebno računati s Bogom u svemu, Bog nas polako vodi do rješenja koje je usitinu dobro i za nas i za druge ljude.

 

 

 

Ovo evanđelje nas suočava s jednim novim pogledom na život. Rečenica “Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore”- podsjeća nas kako u životu imamo dvije mogućnosti: BITI S KRISTOM ILI NE BITI S KRISTOM! Radikalno, zar ne? Loza koja ne daje ploda BACA SE, A ONA KOJA DAJE PLOD OSTAJE NA LOZI I OD NJE SE SVE DALJE RAZVIJA! Tako je i sa kršćanskim životom: oni koji daju ploda u ljubavi ostaju u Bogu.

 

 

 

Najčešće ovo krivo razumijemo, jer na život gledamo samo preko ovozemaljskog života, a ne preko konačnog cilja: VJEČNOG ŽIVOTA. ONI KOJI ŽIVE PLODNI DOBROM U KRISTU, OSTAJU ZA ŽIVOT VJEČNI! Sveti Augustin komentira ovo: “Lozje može postojati samo na jednom od ova dva mjesta: ili na trsu ili goreći u vatri ako nije na trsu. Nastojte biti vezani čvsrto uz trs kako bi se oslobodili vatre” (Sveti Augustin, In Ioan. Ev. Tract., 81, 3). Lako je shvatiti što čeka onoga koji NE ŽIVI U KRISTU- KOJI ŽIVI JEDAN GREŠAN ŽIVOT VEZAN UZ BILO KOJI OBLIK ZLA.

 

 

 

Nas dakako muči jedna druga stvar. Svi mi na ovaj ili onaj način upadamo u grijeh. Znači li to da nas čeka “vatra”? Samo ako tvrdoglavo ustrajemo u svojim grijesima, ako se tako vežemo uza zlo da ne dajemo nikakva ploda u dobroti. Druga stvar bitna je za nas: ovaj ŽIVOT U KRISTU, ova ucijepljenost u Boga, uvijek sa sobom povlači pitanje našeg ZAJEDNIŠTVA S BOGOM KOJE IDE PREKO CRKVE. To je zajedništvo protkano SAKRAMENTALNIM ŽIVOTOM, a u sakrametnima KRIST JE ONAJ KOJI DJELUJE! Zato Isus govori: “Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa”.

 

 

 

OSTATI U KRISTU

 

 

 

To je i razlog zbog kojeg Isus govori: „Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda”. Što znači „OSTATI U KRISTU”? Kada netko ŽIVI ISTINSKO ZAJEDNIŠTVO S KRISTOM (što ne znači da se stalno pričešćuje, jer ima onih koji su redoviti na pričesti, ali ih nikakvo zajedništvo ne veže s Kristom- nakalemljeni su na sebe same) onda POTICAJI ZA NJEGOVO POSTUPANJE DOLAZE PREKO KRISTA. A ono što preko Krista dolazi nisu ljudski poticaji već Božji.

 

 

 

Kada je jedna mladica loze nakalemi (navrne) na trs, tada se ta mladica na jedan posve prirodan način hrani preko trsa. Tako i oni koji se nakaleme na Krista, koji se UCIJEPE U NJEGOV ŽIVOT DO POTPUNOG ZAJEDNIŠTVA, duhovnu hranu, odnosno POTICAJE ZA SVOJE POSTUPANJE DOBIVAJU OD KRISTA. Samo oni koji OSTANU U KRISTU I ON U NJIMA, donose dobar plod u svom životu.

 

 

 

ŽIVOTOM SJEDINJENI S KRISTOM

 

 

 

Mi se s Kristom SJEDINJUJEMO PO CRKVI preko SAKRAMENATA, preko RIJEČI BOŽJE, SVETE MISE,... Crkva od Boga donosi niz SREDSTAVA KOJI NAM POMAŽU DA NAŠ ŽIVOT OSTANE U ZAJEDNIŠTVU S KRISTOM.

 

 

 

Što znači biti ŽIVOTOM SJEDINJEN S ISUSOM KRISTOM? Što je to što nas VEZUJE ILI SLJUBLJUJE S KRISTOM? Hoće li Vas uz Krista vezati laž, ogovor, preljub, krađa, psovka, bogohuljenje? Hoće li Vas povezati licemjerno življenje dvostruka života- kršćanina I poganina u isto vrijeme? Hoće li Vas povezati trka za novcem, posao u kojem malteritrate sebe, druge, svoju obitelj? Hoće li Vas povezivati čudaštvo u vjerskim pitanjima? Neće!

 

 

 

Vezat će vas NEHINJENA LJUBAV PREMA BLIŽNJIMA po kojoj ćete pokazati kako Vam je itekako stalo da se OVO SJEDINJENJE S KRISTOM OČITUJE PO VAŠEM PONAŠANJU. Promislite, što je to u Vašem životu što bi Vas moglo čvršće vezati uz Isusa Krista? U nekoliko odlomaka iz Poslanice Rimljanima pokušat ćemo Vas podsjetiti preko prvih kršćana kako su oni tražili u životu ono što će ih VEZIVATI, UCJEPLJIVATI U KRISTA: “Ljubav nehinjena! Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! (...) U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! (...) Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima! (...) Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno. Ne umišljajte si da ste mudri! Nikome zlo za zlo ne vraćajte; zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima! Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. (...) Naprotiv: Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, i ako je žedan, napoj ga! (...) Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo (Rm 12,9-20). Mi jaki treba da nosimo slabosti slabih, a ne da sebi ugađamo. Svaki od nas neka ugađa bližnjemu na dobro, na izgrađivanje. Ta ni Krist nije sebi ugađao, (...)” (Rm 15,1-6).

 

 

 

OTAC JE VINOGRADAR

 

 

 

Isus Krist je taj koji nas u sakrametnima povezuje sa Presvetim Trojstvom, sa Bogo Ocem izvorem svake milosti. Stoga velimo kako PREKO CRKVE DOLAZIMO SINU, A PREKO SINA DOLAZIMO OCU: “Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar.”. Bog Otac želi iz nas istrgnuti srce kameno i umjesto njega učiniti nas ljudima SRCA OD LJUBAVI, DOBROTE, MIRA, RADOSTI. On želi nahraniti nas SVOJIM ŽIVOTOM KAKO BISMO SADA ŽIVJELI DRUGAČIJE OD DRUGIH, ALI MEĐU LJUDIMA.

 

 

 

Zašto Isus ovim riječima opisuje Oca vinogradara: „Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese”? Mislim kako je jasno kako svaka loza koja se osuši, ne suši se zbog vinogradara, već zbog nečeg u sebi- jer vinogradar brižno njeguje svaku lozu. Stoga, vinogradar takve loze odstranjuje iz vonograda, a one koje donose plod ČISTI kako bi donijele više ploda.

 

 

 

Ovo čišćenje je redovito BOLNO, jer riječnikom vinogradara kazano, podrazumijeva REZANJE, PLJEVLJENJE ILI OTKIDANJE ZAPERAKA, SKIDANJE VIŠKA GROŽĐA,... Od loze se očekuje da MALO TRPI U SVOM ŽIVOTU kojeg prepusti Vinogradaru- Bogu. Često preko tog trpljenja kojim svima oko sebe iskazujemo ljubav napredujemo u onim krijepostima koje bismo na neki drugi način teško stekli. Mislim tu prije svega na trpljenje u odnosima.

 

 

 

U zajedništvu s trsom- Kristom, vinogradar- Bog Otac reže i čisti vinograd i loze kako bi bile plodnije. Ono što jedna loza- čovjek, nakalemljena na trs- Krista izgubi u toj obradi vinograda, NADOKAĐUJE MU KRIST KOJI GA HRANI SVOJOM LJUBAVLJU I ZACJELJUJE SVE ONO ŠTO IZGUBI REZANJEM- TRPLJENJEM KROZ SVOJ ŽIVOT. Tako Otac pazi da odbaci sve loše i zlo iz našega života, a Sin sve naše rane zacjeljuje svojom milosrdnom ljubavlju.