Poštovani vjernici,

zamoljeni smo od naših otaca biskupa da Vam prenesmo molbu nucnija Giorgia Lingue da se večeras, s početkom u 18:00 pridužite u molitvama Svetom Ocu papi Franji koji će predvoditi molitvu ispred bazilike svetoga Petra, pred praznim trgom.

Najavljenu blagoslovnu molitvu možete pratiti na PRVOM PROGRAMU HTV-a, na LAUDATO TV-u, te na HRVATSKOM KATOLIČKOM RADIJU.

Svi koji budu sudjelovali u molitvi, posredno, gledanje ili slušanjem preko medija, zadobit će mogućnost DOBIVANJA POTPUNOG OPROSTA OD VREMENITIH KAZNI ZA GRIJEHE ČIJA JE KRIVNJA VEĆ IZBRISANE.

 

KRATKO POJAŠNJENJE

Predviđena je mogućnost da se bez ispovijedi zadobije oprost od vremenitih kazni. Uobičajeno je predviđeno da je za to potrebno napraviti nekakv čin (pokore, pobožnosti,...) kojem se pridruži sakramentalna ispovijed, pričest, Vjerovanje, Očenaš, molitva na nakanu Svetoga Oca,

Kako je nemoguće ispovjediti se i pričestiti, onda se pokornički čini reduciraju na sudjelovanje u molitvi sa Svetim Ocem, Vjerovanje, Očenaš i jedna marijnska molitva.

Za druge je otvorena mogućnost zadobivanja istog u slučaju da ne mogu sudjelovati u zajedničkoj molitvi. Tako se umjesto molitve mogu posvetiti čitanju Svetoga Pisma, pobožnosti Križnoga Puta, Krunice, pobožnosti euharistijskog klanjanja.

OPROST OD VREMENITIH KAZNI NIJE ISTO ŠTO I ODRJEŠENJE OG GRIJEHA. Odriješenje se zadobiva u sakramentu ispovijedi. Jedino se u smrtnoj opasnosti udjeljuje po Apostojskoj ovlasti u trenucima kada nije moguće obaviti valjanu ispovijed.

OPROST OD VREMENITIH KAZNI je sličan razdoblju OPORAVKA BOLESNIKA. Primjerice, bolesnik i NAKON OPORAVKA ČESTO TRPI POSLJEDICE SVOJE BOLESTI. Bolest se ne vraća, ali se posljedice osjećaju. Upravo taj dio TRPLJENJA ZBOG POSLJEDICA BOLESTI se "skraćuje" ili "poništava" ovim oprostima.

Nije dakle riječ o SAKRAMENTALNOM ODREJŠENJU OD GRIJEHA, već o nečem drugom. Na drugačiji se način ovdje izlijeva milosrđe Božje.

O oprostima smo već jednom pisali, pa ćemo ponoviti sve kako bi bilo jasnija razlika. Dakle, ovaj oprost NIJE DOZVOLA ZA DOLAZAK NA PRIČEST! Za to je potrebno ODRJEŠENJE OD GRIJEHA!