Bog ne može biti Bog bez nas

 

U svojoj katehezi, papa je objasnio „Oče naš“, najvažiju molitvu. To je molitva koja izražava istinsku Božju prirodu: On je otac.

 

On je taj koji ne može biti bez nas. Ovo je veliko tajstvo: Bog ne može biti Bog bez čovjeka. To je veliko otajstvo.

 

U stvari, Papa Franjo je predložio svima prisutnima da oni gledaju na njihove živote kroz oči djece Božje, i povjere njihove brige Njemu: „Sada vam predlažem jednu stvar: svatko od nas ima mnogo problema, mnoge potrebe. Razmislimo malo u sabranosti o ovim problemima i potrebama. Također mislimo o Ocu, o našem Ocu koji ne može biti bez nas, i koji nas gleda u ovom trenutku. Svi skupa, s vjerom i nadom, pomolimo se, „Oče naš...

 

 

Ova kateheza zahtijeva kratko objašnjenje. Papa je zapravo rekao kako bismo trebali shvaćati Boga. Bog može bez nas, i mi mu potrebni nismo. Upravo ta činjeica nas navodi razmišljati kako nas je STVORIO IZ ČISTE LJUBAVI, a ne iz potrebe ili interesa. Stoga, bi u razmišljanju o Bogu to trebala biti početna točka: ON JE TAJ KOJI ME ŽELI, ON ME VOLI! BEZ MENE MOŽE, ALI NE ŽELI BEZ MENE NIŠTA! To je papa htio kazati.

Boga možemo shvatiti u analogiji s roditeljstvom: RODITELJ NIJE RODITELJ BEZ DJECE! Bez djece, on je suprug ili supruga; ili takvog čovjeka možemo zvati kako god želimo.

Takav je i Bog bez čovjeka: ne znamo kakav bi bio bez nas, ne znamo kako bismo ga zvali, ali znamo kakav je s nama: ON JE NAŠ OTAC. Naš Bog je BOG S NAMA- EMANUEL!