PREDANJE DANA GOSPODINU

 Gospodine Isuse, po Prečistom Srcu Marijinu, srcu naše Majke, posvećujem tvojem srcu moje molitve, moj rad, patnje i radosti ovoga dana kao naknadu za naše grijehe. Posvećujući se Tebi po tvojoj Svetoj Oltarskoj Žrtvi , posvećujem se tako i Ocu po Duhu Svetom. Molim da dođe Kraljevstvo tvoje! Posebno te molim za Svetog Oca papu i sve njegove nakane povjerene Apostolatu molitve.

 DJELA NAŠA

 Gospodine, preteci naša djela svojom milošću i prati ih svojom pomoći da svaki naš posao od tebe vazda započnemo i po tebi završimo.

 STAVITI SE U PRISUTNOST BOŽJU

 Gospodine svemogući Bože koji si nas doveo do početka ovog novog dana; spasi nas svojom moći da ne padnemo u nikakav grijeh, već da naše riječi, misli i djela slijede put tvojih zapovjedi. Po Gospodinu našem Isusu Kristu koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vjeke vjekova.

 POSVETA MAJCI BOŽJOJ

 Gospođo naša i Majko naša! Tebi se predajemo posve kao i kako bi ti se pokazao kao pravo tvoje dijete, posvećujem ti moje oči, moje uši, moj jezik, moje srce; jednom riječje- cijeloga sebe. Sad kad sam sav tvoj, Majko milostiva, čuvaj me i brani kao stvar i svojinu svoju.

 SPOMENI SE (MEMORARE)

Spomeni se, o predobrostiva Djevice, kako se još nikada nije čulo da si ikoga zapustila, koji se tebi u zaštitu utekao, tvoju pomoć zatražio I tvoj zagovor zaprosio. Tim pouzdanjem obodren, utječem se I ja k tebi Djevice djevica. K tebi Majko dolazim, pred tobom stojim ja grešnik I uzdišem. Nemoj Majko Vječne Riječi, prezreti mojih riječi , nego ih milostivo poslušaj I usliši. Amen.

 SVETI MIHAELE ARKANĐELE (SANCTE MICHAEL ARCHANGELE)

 Sveti Mihaele Arkanđele, brani nas u boju: protiv pakosti I zasjedama đavoskim budi nam zaklon! Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo. I ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu I druge duhove zlobne, koji svijetom prolaze na propast duša, božanskom jakošću u pakao potjeraj.

 Molitva sv. Alfonza nakon svete mise

 Neizmjerna dobroto! Neizmjerna ljubavi! Bog mi se čitav dao! Sasvim se učinio mojim. Dušo moja saberi svoje osjećaje i usko se sjedini s Gospodinom koji je došao da bi se sjedinio sa mnom, da ga zauzvrat ljubiš.

 Ljubljeni Otkupitelju, grlim te! Ljubavi i živote moj, sjedinjujem se s tobom; nemoj me odbaciti. Jao meni! U mom životu postojao je period kada sam bio udaljen od tebe, ali od sada nadalje radije bih tisuću puta izgubio svoj život nego ponovno te izgubio, najveće moje dobro. Molim te, Gospodine, zaboravi sve moje uvrede, smiluj mi se i oprosti mi; to me boli iz dna srca i želio bih moći umrijeti od ove boli.

 Unatoč tome što sam sagriješio protiv tebe, ti mi zapovijedaš da te ljubim: Ljubite Gospodina Boga svoga svim srcem svojim. Tko sam ja, Gospodine, da želiš da te ljubim? Ali budući da to želiš, ja te želim ljubiti. Želio si umrijeti za mene, i dao si mi svoje Tijelo za hranu. Ostavit ću sve i svakoga i prigrliti jedino tebe, ljubljeni Spasitelju.

 Tko li će me udaljiti od ljubavi Kristove? Ljubljeni Otkupitelju, koga li više želim ljubiti nego tebe, koji si beskrajna dobrota i koji si dostojan beskrajne ljubavi? Što ima za mene na nebu i što mogu više željeti van tebe na zemlji, Bože moga srca. Bog je moj zauvijek, uistinu Bože moj koje veće dobro mogu imati na nebu i na zemlji, tko će me više ljubiti od tebe?

 Dođi kraljevstvo tvoje. Dobri Isuse, molim te uzmi u potpunosti moje srce sada, jer ti ga čitavog predajem. Upravljaj njime zauvijek i drži ga dalje od bilo kojeg osjećaja koji ne dolazi od tebe. Izabirem te kao moje utočište i moje blago: Bože srca mog. Bog je moj zauvijek!

 Udijeli mi da mi nikada ne silazi s usana molitva sv. Ignacija Loyolskog: «Dovoljno sam bogat dok mi daješ svoju ljubav i milost.». Daj mi svoju ljubav i svoju milost; učini da te ljubim i da znam da me ljubiš, tada sam dovoljno bogat. Ne žudim za ničim osim toga, ne tražim ništa više.

 Ti dobro znaš moje slabosti i znaš koliko sam ti puta bio nevjeran. Pomozi mi, svojom milošću, i ne dopusti da se ikada odijelim od tebe. Ovo ti sada kažem i želim ti zauvijek govoriti. Daj mi da ti uvijek mogu ponavljati: Ne dopusti mi, molim te ne dopusti, da se odijelim od Tebe.

 Presveta Djevice, nado moja, Marijo, moli Boga za me ovu dvostruku milost: svetu ustrajnost i svetu ljubav, ne tražim ništa više. Amen.

 LITANIJE PONIZNOSTI

 Kardinal Merry de Val

 ISUSE KROTKA I PONIZNA SRCA - slušaj moju molitvu

 OD ŽELJE DA BUDEM CIJENJEN - oslobodi me Isuse

 OD ŽELJE DA BUDEM VOLJEN

 OD ŽELJE DA BUDEM UZVISIVAN

 OD ŽELJE DA BUDEM HVALJEN

 OD ŽELJE DA BUDEM ČAŠĆEN

 OD ŽELJE DA BUDEM ISTAKNUT

 OD ŽELJE DA ME PITAJU ZA MIŠLJENJE

 OD ŽELJE DA MI PLJEŠĆU - oslobodi me Isuse

 OD STRAHA DA BUDEM PONIŽEN - oslobodi me Isuse

 OD STRAHA DA ME NE CIJENE

 OD STRAHA DA BUDEM ODBAČEN

 OD STRAHA DA BUDEM OKLEVETAN

 OD STRAHA DA BUDEM ZABORAVLJEN

 OD STRAHA DA BUDEM ISMIJAN

 OD STRAHA DA BUDEM UVRIJEĐEN

 OD STRAHA DA MI ISKAŽU NEPOVJERENJE - oslobodi me Isuse

   DA SVI DRUGI BUDU VIŠE VOLJENI OD MENE - pomozi mi Isuse željeti

 DA SVI DRUGI BUDU VIŠE CIJENJENI OD MENE,

 DA SVI DRUGI VIŠE RASTU U OČIMA SVIJETA, A JA DA SE SMANJUJEM

 DA SVI DRUGI BUDU ČAŠĆENI, A JA DA BUDEM NEPRIMJETAN,

 DA SVI DRUGI BUDU OMILJENIJI OD MENE U SVEMU,

 DA SVI DRUGI BUDU SVETIJI OD MENE, ALI DAJ DA JA DOSEGNEM SVETOST KOJU TI ŽELIŠ - pomozi mi Isuse željeti

 

Ostani sa mnom, Gospodine’

 PADRE PIO

 Ostani sa mnom, Gospodine, jer mi je potrebna Tvoja prisutnost da Te ne bih zaboravio. Ti znaš kako mi je lako napustiti Te.

 Ostani sa mnom, Gospodine, zato što sam slab i trebam Tvoju snagu da ne padam tako često.

 Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moj život i bez Tebe gubim svoj žar.

 Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moje svjetlo i bez Tebe sam u tami.

 Ostani sa mnom, Gospodine, da mi pokažeš svoju volju.

 Ostani sa mnom, Gospodine, da čujem Tvoj glas i slijedim Te.

 Ostani sa mnom, Gospodine, jer Te želim mnogo voljeti i biti uvijek u Tvojoj blizini.

 Ostani sa mnom, Gospodine, ako želiš da Ti budem vjeran.

 Ostani sa mnom, Gospodine, jer iako je moja duša siromašna, želim da za Tebe bude mjesto utjehe, utočište Ljubavi.

 Ostani sa mnom, Isuse, jer kasno je i dan se provodi kraju, a život prolazi… smrt, sud i vječnost približavaju se. Potrebno mi je još snage da ne posustanem na putu i zato Te trebam. Kasno je i smrt je sve bliža. Plašim se tame, iskušenja, suhoća, križa, žalosti. O, kako te trebam, moj Isuse, u ovoj noći progonstva!

 Ostani sa mnom, Isuse, u životu i svim opasnostima, trebam Te.

 Dopusti da Te prepoznam poput Tvojih učenika u lomljenju kruha, tako da Euharistija bude svjetlo koje razgoni mrak, snaga koja me jača, jedina radost moga srca.

 Ostani sa mnom, Gospodine, jer u času svoje smrti želim ostati sjedinjen s Tobom, ako ne po pričesti, tada barem po milosti i ljubavi.

 Ostani sa mnom, Isuse, ne tražim božansku utjehu jer je ne zaslužujem, već Tvoju prisutnost, o da, to Te molim!

 Ostani sa mnom, Gospodine, jer samo Tebe tražim. Tvoju ljubav, Tvoju milost, Tvoje srce, Tvoj Duh, jer Te volim i ne tražim drugu nagradu osim da te volim sve više i više.

 U čvrstoj ljubavi voljet ću Te svim svojim srcem dok sam na zemlji i nastavit ću Te voljeti savršeno u vječnosti.

 Amen

 PETNAEST MINUTA SA ISUSOM

 Sveti ANTUN MARIJA CLARET

 

 Molitva je zamišljena kao razgovor, razgovor s našim Ocem… Stoga, sklonimo se u šutnju, odijelimo se od vanjskog svijeta, od buke, dođimo pred našeg Gospodina, pred naše Nebo, zamolimo svoga anđela čuvara da moli s nama. Kleknimo pred Presvetim ili zamislimo se pred Presvetim.

 Pred Presvetim

 Ne trebaš mnogo toga znati da mi se svidiš. Dovoljno je da me ljubiš. Razgovaraj sa mnom jednostavno, kao da razgovaraš s najboljim prijateljem.

 Želiš li me za nekoga nešto zamoliti?

 Reci mi njegovo ime i kaži što želiš da sada za njega učinim. Traži mnogo toga! Ne ustručavaj se moliti! Govori mi jednostavno i iskreno o siromašnima koje želiš utješiti, o bolesnima čije patnje gledaš, o zabludjelima koje žudiš vratiti na pravi put. Za svakoga od njih reci mi bar jednu riječ.

 Što je s tobom, zar ne trebaš i za sebe kakvu milost?

 Reci mi otvoreno da si možda ohol, sebičan, prevrtljiv, neuredan… i onda me zamoli da ti pomognem u tvojim malim ili velikim naporima koje činiš da se toga oslobodiš. Nemoj se stidjeti! Mnogi su pravednici, mnogi sveci na nebu imali iste mane kao i ti. Ali oni su ponizno molili… i malo po malo su ih se oslobađali. Nemoj se ustručavati zamoliti me i za zdravlje, za uspjeh u svome radu, poslovima ili učenju. Sve ti to mogu i hoću dati. Želim da me moliš za sve ono što ne priječi tvoje posvećenje, nego ga potiče i olakšava. Reci mi što ti je baš danas potrebno? Što da ti učinim? Kad bi samo znao koliko ti žarko želim pomoći!

 Imaš li kakvu osobito potrebu?

 Povjeri mi ju! Što te zaokuplja? O čemu razmišljaš? Što želiš? Što mogu učiniti za tvoju obitelj, tvoga brata, sestru, tvoga muža, ženu, tvoga sina, tvoju kćer, tvoje prijatelje, tvoje pretpostavljene… Što ti za njih želiš učiniti? A što želiš da ja za njih učinim? Zar ne želiš da se ja proslavim? Ne bi li želio učiniti neko dobro svojim prijateljima koje jako voliš, a koji možda žive i ne misleći na mene! Reci mi što te danas posebno zaokuplja. Što najviše želiš? Kojim bi to sredstvima ostvario? Reci mi ako ti nešto ne uspijeva i ja ću ti pokazati što je tomu razlog. Zar ne želiš da budem potpuno tvoj?

 Osjećaš li se možda tužno ili bezvoljno?

 Ispričaj mi sve pojedinosti! Što te rastužilo? Tko te je povrijedio? Tko je povrijedio tvoje dostojanstvo? Tko te je prezreo? Povjeri mi sve i uskoro ćeš mi moći reći da si potaknut mojim primjerom sve oprostio i zaboravio. Kao nagradu utješit ću te svojim blagoslovom. Bojiš li se možda? Osjećaš li u duši neku tjeskobu koja je neopravdana, ali te ne prestaje razdirati srce? Baci se u naručje moje providnosti! Ja sam s tobom, tu kraj tebe! Ja sve vidim, sve čujem i ni trenutka te neću ostaviti u nevolji. Osjećaš li odbojnost prema ljudima koji su te voljeli, a sada su se od tebe udaljili i zaboravili te bez ikakvoga razloga? Moli se za njih i ja ću ti ih vratiti ako nisu prepreka tvomu posvećenju.

 Zar mi nemaš reći i nešto lijepo?

 Zašto mi ne dopuštaš da se s tobom radujem, pa ja sam ti uistinu prijatelj. Ispričaj mi što te je jako utješilo i razveselilo nakon našega posljednjega susreta! Vjerojatno si doživio neko ugodno iznenađenje, čuo dobru vijest, primio pismo koje te je razveselilo, doživio znak pažnje. Možda si savladao neku poteškoću, izišao iz bezizlazne situacije? Sve je to moje djelo! Jednostavno mi reci: «Oče moj, hvala ti!»

 Zar mi nećeš ništa obećati!?

 Ja vidim dubine tvoga srca. Ljude se može prevariti, ali Boga ne! Zato budi posve iskren! Jesi li čvrsto odlučio da se više nećeš izlagati onoj zavodljivoj prigodi za grijeh, da više nećeš čitati onu knjigu koja nadražuje tvoju maštu, da se više nećeš družiti s onim ljudima koji unose nemir u tvoju dušu? Hoćeš li opet biti blag, ljubazan i uslužan prema onom bližnjemu kojega si do danas smatrao svojim neprijateljem jer se ogriješio o tebe? Dobro, sada se vrati svojim svakodnevnim obvezama, svojem poslu, svojoj obitelji, učenju. Ali ne zaboravi četvrt sata koji smo ovdje zajedno proveli! Sačuvaj koliko možeš: šutnju, unutarnju sabranost, skromnost i ljubav prema bližnjemu.
Ljubi moju Majku koja je i tvoja Majka.

 Dođi mi ponovno sa srcem još ispunjenijim ljubavlju i još predanijim mojemu Duhu. Tada ćeš svakoga dana u mome srcu nalaziti novu ljubav, novu dobrostivost i novu utjehu