DATUM

 MJESTO

 SAT

 NAKANA

 SVETAC

05. 12. 

Ponedjeljak

 

LOKVA

 

 

 

 

 

 

svagdan

06. 12. 

Utorak

Marušići

 

 

16:00

Zorka i Ante Neno Božić

sv. Nikola

07.12. 

srijeda 

 

 

 

 

 

 

 

sv. Ambrozije

08. 12.

Četvrtak

MIMICE

LOKVA

16:30 

17:30

Martina Mimica

Milica Kuzmanić 

 

Bezgrešno začeće

2. 12. 

Petak

 

LOKVA

 

17:00

 

 

Nediljko Bauk

 

svagdan

 

10. 12. 

Subota

 

MARUŠIĆI

 

PISAK

 

 

16:00 

 

17:00

 

 

 

 

 

 

 

3. Došašća

11. 12. 

 

Nedjelja 

MIMICE

 

 LOKVA

9:00

 

10:30 

Marija Mimica Krbina

 

za narod

 

3. Došašća

 

                

                      BLAGOSLOV OBITELJI

UTORAK 29. 11. 0d 9.30 - Zavode - Kapinovo - Vajle 

ČETVRTAK 1. 12. od 10.30 : Ruskamen i Obriž

PETAK 2. 12. od 9.30: Ivašnjak, 

PONEDJELJAK 5. 12.- od 9.30 Plani rat  Vojskovo, Bijova i Lokva

UTORAK 6. 12. - od 9.30: Medići i Mimice do Studenca cesta I

SRIJEDA 7. 12- 0d 9.30 - Mimice Cesta I i put Porta

ČETVRTAK 8.12. od 9.30 - Marušići 

PETAK 9. 12. od 9.30 -  Pisak

 

                    10. 12. - subota - duhovna obnova u Vepricu

                    Prijavite se što prije radi organizacije!             

   Radi poteškoća postavljanja na uobičajeno mjesto

   stavljam na početnu stranicu razmišljanje o evanđelju            

 Druga nedjelja Došašća nam donosi lik Ivana Krstitelja. Ivan je onaj koji pripravlja put Mesiji, koji dolazi. To čini svojim propovijedanjem i načinom svog života. Sav je u tom svom poslanju, za jačeg koji dolazi, koji će krstiti u snazi Duha Svetoga. On najavljuje tu novost, mladica iz panja Jesejeva ima svoje ostvarenje u Isusu iz Nazareta. Preko njega se događa novo stvaranje o kojem slikovito govori prorok Izaija u današnjem prvom čitanju gdje će nestati sve suprotnosti, gdje će se živjeti u skladu i miru. Tako nam Izaija, prorok velikih i snažnih  vidika pokazuje da pravi raj nije onaj koji je izgubljen nego onaj koji je obećan. Ispunjenje obećanja i njegov početak najavljuje Ivan u pustinji.

          Božji izvorni govor je šutnja. Bog govori u tišini. Nakon dugo stoljeća Božje šutnje dolazi do glasa, koji je najavljen i koji viče u pustinji. Ivan se nalazi blizu rijeke Jordana, sušnom mjestu i punom samoće. Tu odjekuje njegova riječ poziva na novost života i prihvaćanjem kraljevstva Božjeg. To se ne događa automatski i samo po sebi što si pripadnik Božjeg naroda, nego obraćenjem: ono je osobno i srcem prihvaćen dar Božjeg spasenja. To mjesto ukazuje na put kojim je izraelski narod ušao u obećanu zemlju da je zaposjedne i u njoj živi. A sada to je mjesto obraćenja, približavanja Bogu i primanje Duha Svetoga.

Ta pustinja je naš svijet u kojem živimo. Ta pustinja je i naš život koji živimo. Život tvrd i oporan, život površan i nestalan. Tu i nama dolazi riječ obraćenja da naš svijet dobije novu mladicu, da naš život procvjeta plodovima duha. Stari i suhi panj, našega života, koji ne donosi plodove obraćenja, u ovom vremenu došašća može oživjeti novom mladicom Duha Svetoga. U buci, u tisućama riječi, mnoštvu glasova pozvani smo u ovo sveto vrijeme pronalaziti trenutke tišine i sabranosti, te osluškivati što Bog progovara našem srcu. Ne ide to olako i bez poteškoća, premda je put jednostavan.

          Prije svega uvidimo da nam je potrebno oživjeti svoj klonuli duh, koji grli prah ovog svijeta. Budi uz Gospodina i njegovu riječ. Na početku svoga dana zastani i u miru predaj sebe i svoj dan Bogu i vodstvu njegova Duha. Sjeti se i oživi Božju prisutnost tijekom svog dana i rada. Uči se da ti je riječ Božja pred očima i svjetlo na tvojoj stazi. Iz procvalog odnosa s Bogom može doći ispravan poticaj odnosa prema drugima. Iz Božje prisutnosti dolazi nadahnuće za djela, konkretne pokušaje svjedočenja naše blizine s Bogom. Bog uvijek prvi! Kao i Ivan Krstitelj koji je posve predan, koji prima riječ i daje samo svoj glas! I tada će se množiti cvjetovi i mladice novog života. I ono nama nemoguće postajat će moguće u snazi Duha kojeg nam Isus daruje. I mi možemo postati poput Ivana preteče našim bližnjima. Tiho i predano svojim životom u skladu s evanđeljem.

        Radosna nedjelja!