Poštovani,

SNRD KAUKAL obavještava sve koji žele dati svoje priloge za nastradale u potresu da se prikupljanje pomoći nastavlja narednih dana.

U dućanima STUDENCA u STANIĆIMA, na RUSKAMENU i u MIMICAMA bit će postavljene košare u koje se mogu ubaciti proizvodi koje ćete namijeniti za postradale.

Od srca Vam hvala

SNRD KAUKAL

Poštovani župljani,

budući da su mnogi od Vas izrazili želju uplatiti određenu svotu novaca kao pomoć postradalima potresom, prilažemo Vam broj računa Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije na koji možete izvršiti uplate:

 

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5

 Poziv na broj: HR00 29122020

 Opis plaćanja: Za stradale u potresu

SWIFT (BIC) za uplate iz inozemstva: PBZGHR2X

 

- Na web-stranici naše Nadbiskupije, na stranici Caritasa SMN postoji 2D kod za uplate.

- Prikupljanje pomoći započinje već danas i trajat će do blagdana Prikazanja Gospodinova (2. veljače 2021. god.).

 

Od srca Vam hvala

 

Vaš župnik

 

O POŠTIVANJU MJERA VLADE RH

 

 

 

Potičem Vas i dalje na odgovorno ponašanje glede zaraze. Do mene su stigle informacije kako se neki ljudi ponašaju kao da se ništa ne događa i potpuno zanemaruju sve mjere. Razina oholosti i sebičnosti takvih nemjerljiva je, a ljubav koju imaju za bližnje nevidljiva je.

 

 

 

Vjerujem kako smo dostigli onu civilizacijsku razinu u kojoj Vam nitko ne treba kazati kada trebate ići u izolaciju. Sama svijest da se boravili s nekim tko je zaražen trebala bi biti dovoljna da se povučemo i sačekamo desetak dana, pazeći pri tom da druge ne zarazimo.

 

 

 

Ne mogu razumjeti kako je danas nekome potrebna policija da bi ga upozorila na neljudsko ponašanje. Govorim neljudsko, jer čovjek bi u svojim postupcima trebao biti potican ljubavlju, i tamo gdje se ne nalazi ljubav, nema ni ljudskosti. Tamo gdje se zanemaruje mogućnost da se netko preko vas zarazi, ipak je čini se potrebna neka drastična mjera. Jer pametnom čovjeku dovoljno je KAZATI, a nesretnika se u red stavlja REPRESIJOM. Stoga i mjere koje je Vlada donijela govore više o nama nego o samoj bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

Papa Franjo: Bog nadilazi pravednost i očituje se u milosti

 

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 20. rujna 2020.

 

Izvor: IKA

 

 

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

 

Današnji odlomak iz Evanđelja (usp. Mt 20, 1-16) donosi prispodobu o radnicima koje je vlasnik vinograda pozvao u dnevnicu. Kroz tu prispodobu Isus nam pokazuje iznenađujući način djelovanja Boga, predstavljena kroz dva stava gospodara: poziv i nagrada.

 

Prije svega poziv. Pet puta vlasnik vinograda izlazi na trg i poziva najamnike da rade za njega: u šest, devet, dvanaest, tri i pet popodne. Dirljiva je slika ovoga gospodara koji u nekoliko navrata izlazi tražiti radnike za svoj vinograd. Taj gospodar predstavlja Boga koji poziva sve i poziva uvijek, u svako vrijeme. Bog i danas tako djeluje: nastavlja pozivati sve, u svako vrijeme, da rade u njegovom Kraljevstvu. To je Božji stil koji smo i mi sami pozvani usvojiti i oponašati. On ne ostaje zatvoren u svome svijetu, nego „izlazi“: Bog uvijek izlazi i traži nas; nije zaključan: Bog izlazi. On neprestano izlazi i traži ljude, jer želi da nitko ne bude isključen iz njegova nauma ljubavi.

 

 

 

Naše su zajednice također pozvane nadići razne vrste mogućih „granica“ i svima ponuditi riječ spasenja koju je Isus došao donijeti. Riječ je o tome da se otvore obzorjima života koji pružaju nadu onima koji nastanjuju egzistencijalne periferije i još nisu iskusili, ili su izgubili, snagu i svjetlost susreta s Kristom. Crkva mora biti kao Bog: uvijek izlazeća; a kada Crkva ne izlazi, ona se razboli od tolikih zala koja imamo u Crkvi. A otkud te bolesti u Crkvi? Jer ne izlazi. Istina je da kad se izađe postoji opasnost da se doživi nesreću. Ali bolje biti Crkva koja je stradala jer izlazi i naviješta evanđelje nego Crkva bolesna od zatvorenosti. Bog uvijek izlazi, jer je Otac, jer ljubi. Crkva mora činiti isto: biti uvijek u izlasku.

 

Drugi stav gospodara, koji predstavlja Božji stav, je njegov način nagrađivanja radnika. Kako Bog plaća? Gospodar se pogodio za „denar“ (r. 2) s prvim radnicima koje je unajmio ujutro. Onima koji se ovim prvima kasnije pridružuju kaže: „što bude pravo, dat ću vam“ (r. 4). Na kraju dana, vlasnik vinograda naređuje da se svima da jednaku plaću, to jest jedan denar. Oni koji su radili od jutra ogorčeni su i žale se na gospodara, ali on inzistira: želi dati maksimalnu nagradu svima, pa i onima koji su došli posljednji (rr. 8-15). Bog uvijek plaća maksimalno: ne daje pola, nego punu plaću. Ovdje razumijemo da Isus ne govori o radu i pravednoj plaći, što je drugi problem, nego o Božjem Kraljevstvu i dobroti nebeskog Oca koji neprestano izlazi pozivati ljude i svima daje najveću plaću.

 

Naime, Bog se ponaša ovako: ne gleda na vrijeme i rezultate, nego na raspoloživost, gleda na velikodušnost s kojom smo se stavili u njegovu službu. Njegovo je postupanje više nego pravedno, u smislu da nadilazi pravednost i očituje se u milosti. Sve je milost. Naše spasenje je milost. Naša svetost je milost. Dajući nam milost, On nam daje više nego što zaslužujemo. A oni koji rasuđuje ljudskom logikom, odnosno logikom zaslugâ stečenih vlastitom vještinom i sposobnošću, od prvih postaju posljednji. „Ali, toliko sam radio, toliko sam toga učinio u Crkvi, mnogo sam pomagao, a plaćaju me isto kao i posljednjeg“. Sjetimo se tko je bio prvi kanonizirani svetac u Crkvi: dobri razbojnik. „Ukrao“ je Nebo u posljednjem času svoga života: to je milost, takav je Bog. Takav je i sa svima nama. Tko, međutim, pokušava razmišljati o vlastitim zaslugama propada; tko se ponizno povjeri Očevu milosrđu, od posljednjeg – poput dobrog razbojnika – postaje prvi (usp. r. 16).

 

Neka nam Presveta Marija pomogne da svakodnevno osjećamo radost i čuđenje što smo od Boga pozvani raditi za njega, na njegovom polju koje je svijet, u njegovom vinogradu koji je Crkva. I da nam jedina nagrada bude ljubav, prijateljstvo s Isusom.

 

Nakon Angelusa

 

Draga braćo i sestre,

 

prema planovima stvorenim prije pandemije, proteklih se dana u Budimpešti trebao održati Međunarodni euharistijski kongres. Zato želim uputiti svoje pozdrave pastirima i vjernicima u Mađarskoj i svima onima koji su s vjerom i radošću iščekivali ovaj crkveni događaj. Kongres je odgođen za sljedeću godinu, od 5. do 12. rujna, ponovno u Budimpešti. Nastavimo, duhovno ujedinjeni, put priprave, pronalazeći u euharistiji izvor života i poslanja Crkve.

 

Danas je u Italiji dan Katoličkog sveučilišta Sacro Cuore. Podupirem sva nastojanja oko ove važne kulturne ustanove, koja je pozvana dati kontinuitet i novi žar projektu koji je znao otvarati vrata budućnosti brojnim naraštajima mladih. Od velike je važnosti da se nove naraštaje nauči skrbiti za dostojanstvo čovjeka i zajednički dom.

 

Objavljeno: 20. rujna 2020.

 

Poštovani župljani,

 

budući da je turistička sezona na izmaku, držim kako su se stvorili uvjeti za početi ponovo s misnim slavljima u Marušićima i Pisku.

Sa misama bismo počeli od SRIJEDE, 23.09.2020. U MARUŠIĆIMA. Sveta misa bit će u 18:00. U PISKU će se slaviti u NEDJELJU, u 07:45.

Molim Vas, da došavši u crkvu POŠTUJETE MJERE ZAŠTITE: pazite na razmak i ponesite sa sobom maske.

Isto tako Vas molim da GOSTE POŠALJETE NA MISE U LOKVU, MIMICE ILI U OMIŠ, kako se ne bismo opet vratili na početak i zaustavili misna slavlja u Vašim kapelama zbog neodgovarajućih uvjeta.

Nemojte stvarati gužve u tim crkvama, i prepustite sjedeća mjesta starijim osobama. Radije se zadržite izvan crkve nego stvarati gužvu u crkvi.

 

S poštovanjem

 

Vaš župnik

Potkategorije