ŠTO KADA NE MOLIMO SABRANI?

Došao jednom mladić kod duhovnika sav zabrinut i upita ga:

"Imam veliki problem sa molitvom. Trudim se moliti redovito, ali sve teže i teže mi se sabrati. Misli mi stalno lete. Moje me brige obuzimaju, i stalno mi odvlače misli od Boga. Ne znam više, molim li ili ne molim?"

Duhovnik mu ne odgovori nego mu reče da donese jednu prljavu i neuglednu košaru od pruća:

"Sada otiđi do vode i donesi mi vode u njoj."

Mladić, pomalo zbunjen postupkom duhovnika, ode i pokuša košarom zagrabiti vodu. Naravno, u njoj ništa nije ostajalo. Čak i kada bi malo ostlao u košari, sve bi iscurilo dočim bi mladć krenuo prema duhovniku.

Konačno, posve žalostan zbog svoga neuspjeha, mladić se vrati s košarom. Reče tužno:

"Doista mi je žao, ali nisam uspio dohvatiti vodu. Sve bi iscurilo prije nego bi se pokrenuo s košarom."

Duhovnik, suprotno njegovim očekivanjima, posve dobro raspoložen reče:

"Vidiš, kada si pošao na vodu s ovom košarom, bila je posve prljava. Nitko je takvu ne bi htio uzeti i svi bi je zasigurno gurnuli u stranu. Sada, nakon niza neuspješnih pokušaja da dohvatiš njome vodu, vratio si košaru bez vode, ali posve čistu. Shvaćaš li kako to zahvaćanje vode nije bilo bezuspješno. Košara se očistila vodom."

I nastavi:

"Tako je i sa tvojom molitvom. Doista, imaš osjećaj praznine. Činiti ti se kako svojom molitvom nisi zagrabio ništa kao ni ovom košarom. Ipak, voda koju molitvom poušavaš dohvatiti, očistila te je. Malo po malo, ali je čistila tvoj duh, da bolje vidiš neke stvari. Vidiš tako da ti nije sve u redu s molitvom. To si spozano u molitvi. Vidjet ćeš i druge stvari, jer si molio, i molitva je pomogla da bolje shvatiš što ti je potrebno."

"Stoga, nastavi moliti ustrajno i ne brini se. Ustrajnost će donijeti plod, polako ćeš se mijenjati, doći će i vrijeme kada ćeš moći sabrano moliti"