Post nije dijeta – 10 prijedloga kako postiti, ući duboko u svoje srce i osloboditi se navezanosti na grijeh

 

Koncentrirano pročitajte ovih deset prijedloga o tome kako postiti – kako sebe poniziti – i odaberite barem jedan ili dva kako biste počeli vježbati odmah

 

molitva

 

Isus je rekao: Ako se ne obratite, svi ćete izginuti” (Lk 13,3). U prvoj propovijedi svog javnog djelovanja Isus nas potiče na obraćenje: “Obratite se i vjerujte evanđelju!” (Mk 1,15) Crkva, koja je mistično Tijelo Kristovo, velikodušno nam nudi vrijeme milosti koje ima za svrhu obraćenje – četrdeset dana korizme.

 

Izraelci su proveli četrdeset godina u pustinji; Mojsije je postio četrdeset dana na brdu; Isus je proveo četrdeset dana u pustinji posteći. Crkva nas potiče da u korizmi kopamo duboko u unutrašnjosti svog srca i molimo za njegovo obraćenje.

 

Ovo obraćenje može postati stvarnost ako koristimo tri tradicionalne prakse: molitva, milostinja i post. U molitvi podižemo naše misli prema Bogu; u milostinji idemo u susret potrebama svima koji pate; u postu duboko istražujemo u našim srcima i molimo Gospodina za milost da se odreknemo naše vezanosti za grijeh!

 

Kako bismo konkretno mogli prakticirati post? Važno je napomenuti: post nije dijeta, s ciljem da izgubimo nekoliko kilograma viška. Umjesto toga, svrha posta je da ugodimo Bogu, obratimo naša srca te molimo za obraćenje drugih. Drugim riječima, post mora imati zemaljsku i nebesku nakanu!

 

Evo deset načina kako možemo postiti.

 

  1. Jedite manje i češće primajte svetu pričest. Ovom praksom dajemo više na važnosti našem duhovnom životu i spasenju naših duša. Isus je rekao: “Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.” (Iv 6, 27)

  2. Kontrolirajte svoj jezik. Sveti Jakov kaže: “Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori”. Pročitajte treće poglavlje Jakovljeve poslanice – jedno od najboljih poticaja za razmišljanje o kontroliranju našeg jezika.

  3. Herojski trenuci. Sveti Josemaria Escriva je skovao frazu “herojski trenutak”. Escriva tvrdi da čim čujemo budilicu trebamo odmah ustati iz kreveta te potom moliti i  započeti dan. Lijenost nas potiče da odgodimo alarm za još koju minutu. Ne vjerujem da ta odgađanje buđenje postoji u životu i praksi svetaca. Slažete se?

  4. Kontrola požude. Oči su ogledalo duše. Kralj David je pao u grijeh koji ga je zatim doveo do ubojstva, iz jednog jednostavnog razloga: zato što nije kontrolirao svoj pogled. Promatrao je udanu ženu Bat Šebu. Preljubničke misli dovele su ga do fizičkog preljuba, do poricanja njegova grijeha i na kraju do ubojstva nevinog čovjeka – Bat Šebina muža. Potrudimo se živjeti u duhu blaženstva: “Blago čistima srcem, oni će Boga gledati” (Mt 5,8).

  5. Točnost. Isus kaže: “Tko je vjeran u malome, bit će vjeran u velikom.” (Mt 25,23) Biti vremenski točan znak je reda, poštivanja drugih. Stoga, zadatke obavljajmo dobro i na vrijeme.

  6. Slušajte druge. Tako je lako u razgovoru prekinuti drugoga i iznijeti svoje mišljenje a da ne saslušamo tuđe mišljenje do kraja. Milosrđe, što znači ljubav prema Bogu i drugima, uči nas da poštujemo druge i dopustimo im da govore, bez prekida i nametanja vlastitih ideja. Slušanje drugih je čin poniznost – stavljamo druge ispred sebe! “Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome.”

  7. Budite zahvalni, ne žalite se. Nikada nemojte dopustiti da vam prođe dan u kojem se niste zahvalili Bogu. Mi stalno trebamo zahvaljivati Bogu. Također, trebamo stvoriti naviku da često zahvaljujemo i drugima. “Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar; jer je vječna ljubav Njegova.” (Ps 118, 1)

  8. Smiješite se, čak i ako to ne želite. To doista može biti velika pokora – osmjehnuti se nekomu, čak i kada ste umorni, imate glavobolju ili prehladu. To je herojska vrlina. Osmijeh je nešto maleno, ali je zarazno. Doista, iskreni osmijeh može utješiti drugoga. Jedan od najočitijih znakova Isusovih sljedbenika je osmijeh, radost koja zrači s lica. “Radujte se u Gospodinu; ponavljam: radujte se u Gospodinu uvijek.” (Fil 4, 4)

  9. Molite, čak i kada se ne osjećate voljni moliti. Mnogi od nas, nažalost, temelje duhovni život na pukim osjećajima koji su kratkotrajni i prolaze kao rosa koja isparava od jutarnjeg sunca. Nama najbolji primjer je, dakako, naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist u Getsemanskom vrtu. Kada je Isus doživljavao smrtnu agoniju i muku zbog koje su iz njegovih pora izvirale kapi krvi, On nije možda imao volje moliti. Ipak, Isus je molio sve više i jače. Stoga, prakticirajmo post i pokoru u našim životima, ali također pronađimo određeno vrijeme i mjesto za molitvu – posebno za molitvu u trenucima kada nemamo volje, osjećamo jaku tugu, bol i slično. To je pokora i prava ljubav prema Bogu! To je znak istinske zrelosti u vjeri!

  10. Ohrabrenje. Izađimo iz naše egoistične ljuske i usredotočimo se na Boga i gledajmo Isusa u drugima – po uzoru na Dobrog Samarijanca. Naučimo biti Šimun Cirenac i pomozimo našoj braći i sestrama u nošenju teškog križa. Ohrabrimo ih utješnim riječima, poticajnim gestama i srcem ispunjenim ljubavlju i suosjećanjem. Zapamtimo zlatno pravilo: “Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi.” U teškim olujama zemaljskih borbi, riječ ohrabrenja doista može biti snažan vjetar u jedra!

 

Koncentrirano pročitajte ovih deset prijedloga o tome kako postiti – kako sebe poniziti – i odaberite barem jedan ili dva kako biste počeli vježbati odmah. Neka nas naša Gospa, Majka dobrog savjeta, ohrabri da ponizimo sebe i kažemo “da” Božjoj ljubavi služeći braći i sestrama velikodušnim srcem!

 

vlč. Ed Brown, catholicexchange.com