VJERA I HRABROST

 

Kako razlučiti dolazi li nam neka životna prigoda od Boga?

 

Samo zato što vam se ukaže nekakva prilika i što ona izgleda privlačna i dobra, ne znači nužno da je ona od Boga. Također, ako vam neke životne prilike izgledaju pomalo nesigurne, ne znači da biste ih odmah trebali odbaciti.

 

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

 

Ključ je znati kako razlučiti je li ta prilika zaista od Boga ili nije. Osobno, ne želim propustiti te prilike jer bih se inače bojala proći kroz njih. Ali također ne želim iskoristiti svaku priliku koja dolazi, uvjerena da je iz Božje ruke, te tražiti Njegov blagoslov za nju.

 

Nedavno sam s prijateljem razgovarala o vjeri i hrabrosti koja je potrebna za ići kroz vrata koja Bog za nas drži otvorenima, čak iako nismo baš sigurni što se nalazi na drugoj strani. Ali onda se pojavilo pitanje: “Kako možete znati je li Bog taj koji otvara vrata?”

 

Biblija nam daje neke principe kako bi nam pomogla razlučiti jesu li “otvorena vrata” tj. prilike stvarno od Boga:

 

1. Vrata koja Bog otvara nikad neće proturječiti Njegovoj riječi

 

Mnogi kršćani vide mogućnosti veće zarade novca kao životnu priliku od Boga, iako ta prilika može značiti posao koji će ih udaljiti od zajedništva ili služenja u crkvi. Međutim, Božja riječ nam govori da ne zanemarujemo zajednička bogoslužja (usp. Heb 10,25). Neke žene su mi rekle da vjeruju kako je Bog njima otvorio vrata za novu vezu, iako je to značilo da se nalaze “u jarmu s nevjernikom”, na koje Sveto pismo također upozorava (usp. 2 Kor 6,14). Bog nas neće voditi prema prilikama koje proturječe s onim što jasno kaže Njegova riječ. Niti će otvoriti vrata koja će zahtijevati osobni kompromis ili neposluh prema Bogu. Kao ljudi skloni grijehu, sposobni smo na izvrstan način izvrtati Božje zapovijedi u svoju korist i to opravdavamo našim okolnostima, ali to nije način kako Bog djeluje. Ako u bilo kojem slučaju postoji kompromis, ili moramo iskriviti Pismo kako bismo opravdali naša “otvorena vrata”, to onda znači da vjerojatno ta vrata nisu od Boga. Sve što proturječi Njegovoj riječi radije bih nazvala napašću nego otvorenim prilikama od Boga. A Božja riječ jasno kaže da „Bog nas ne iskušava“ (Jak 1, 13-14).

 

2. Vrata koja nam Bog otvara bit će popraćena potvrdama

 

U Evanđelju po Mateju (18, 15-16), Isus je uputio vjernike kako se suočiti s grijehom, govoreći: “Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja.” Vjerujem da isto vrijedi i kad je riječ o Bogu kada potvrđuje nešto u svojoj riječi. Bog će često potvrditi ili zaključiti stvar uz “dva ili tri svjedoka”, savjetom svećenika ili duhovno zrele osobe koja dobro poznaje Sveto pismo, ili kroz svakodnevne okolnosti. Kroz molitvu, razlučivanje i traženje Božjeg nauma, trebali biste lakše razaznati jesu li ta “otvorena vrata” i njihove potvrde doista od Boga.

 

3. Vrata koja Bog otvara zahtijevat će od vas da ovisite o Njemu

 

Bog vam neće dati nešto što će vas udaljiti od Njega ili što bi učinilo da mislite kako ga više ne trebate. On je Bog odnosa, Bog koji inzistira da bude prvi u vašim životima (usp. Mt 6,33). Dakle, ako kažete: “Ne mogu to učiniti ako Bog ne ide ispred mene”, ili “Ja to mogu, ali samo uz Božju pomoć i vodstvo”, rekla bih da je, po mom osobnom iskustvu, vjerojatno da vas Bog poziva da učinite taj korak. U poslanici Hebrejima 11, 6 kaže se: “A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.” Mnogo puta “otvorena vrata” od Boga jesu ona koja omogućuju našoj vjeri da bude uvećana i ojačana. To je, konačno, Božji cilj za nas: da rastemo u vjeri i postanemo Kristu sličniji.

 

Prihvatite svoju priliku tj. “otvorena vrata” od Boga i pitajte za Njegovu potvrdu, preko Njegove riječi i pobožnih savjeta drugih ljudi, i za Njegov mir u odluci. Tako možete imati jamstvo da ne birate nasumce, već da pažljivo ulazite kroz ona vrata koja On želi da uđete.

 

Cindy McMenamin | www.ibelieve.com
Prijevod: Martin K. | Bitno.net