SVETI FRANJO SALEŠKI

 

FILOTEA

 

(BOGOLJUBNOST)

 



 

Donosimo ulomke iz FILOTEE ili BOGOLJUBNOSTI, glasovitog djela sv. Franje Saleškog kojim je ovaj svetac pokazao kako je u svojim razmišljanjima ispred svoga vremena. Činilo mi se korisnim prenijeti Vam nekoliko redaka koji će, nadam se biti poticaj o razmišljanju prema ZDRAVOJ POBOŽNOSTI.

 

Stvarajući svijet, Bog zapovijedi biljkama da svaka rađa “plod po svojoj vrsti”. Tako zapovijeda I kršćanima, koji su žive biljke njegove Crkve, da rađaju plodove pobožnosti, svaki prema svojoj sposobnosti, svome staležu I zvanju.

 

Na različit način mora biti pobožan plemić, obrtnik, sluga, knez, udovica, djevojka, žena. A ni tonije dosta. Treba pobožnost prilagoditi snazi, prilikama I dužnsotima svakog pojedinca.

 

Molim te Filotea, bi li bilo umjesno da biskup ushtjedne živjeti u samoći poput kartuzijanca? Bi li bilo dobro da muž I žena ne mare za imetak kao kapucini, da obrtnik povazdan boravi u crkvi kao I redovnik, a naprotiv redovnik da se izlaže svakakvim neprilikama u službi bližnjega poput biskupa? Zar takva pobožnost ne bi bila smiješna, neuredna I nepodnosiva? Ipak se ta pogreška često dešava.

 

Ne Filotea, prava I iskrena pobožnost ne kvari ništa već usavršava. A smeta li komu u vršenju dužnosti, to je sigurno kriva pobožnost.

 

Pčela vadi med iz cvijeća a da ga ne ozlijedi, ostavlja ga potpuno svježeg, kako ga je I našla. No prava pobožnost radi još bolje. Ne škodi nikakovu zvanju ni poslu, nego ih redi I uljepšava.

 

Ako se dragulji bace u med, postanu još sjajniji. Tako će I svaki biti ugodniji, savršeniji, ako spoji pobožnost sa svojim zvanjem. Njome se ublažuju obiteljske brige, ljubav muža I žene postane iskrenijom, vladaru se vjernije služi, a svaki posao postaje slađi I miliji.

 

Zabluda je, pače I krivovjerje, kad se hoće istjerati pobožni život iz vojarna, iz obrtničkih kuća, iz kneževskih dvora I iz naših obitelji. Postoje načini pobožnosti koji mogu ljude usavršiti u svjetovnim staležima.