IZ HOMILIJA O EVANĐELJIMA

svetog GRGURA VELIKOG, pape

 

 

Treba znati da riječ anđel jest naziv za SLUŽBU, a NE ZA NARAV. Jer ti sveti duhovi nebeske domovine UVIJEK SU DUHOVI, ali ne možemo ih uvijek nazivati anđelijma samo onda kad se preko njih nešto najavljuje. Oni što javljaju neznatnije stvari zvou se ANĐELI, a oni što javljaju ono najviše zvou se ARKANĐELI.

 

 

Zato je Djevici Mariji poslan ne bilo koji anđeo, nego arkanđeo Gabrijel. Bilo je dostojno da toj službi dođe najviši anđeo, jer je imao navijestiti najuzvišenije od svega. Oni se određuju i posebnim imenima, da bi se i riječima označilo kakvi su na djelu.No u onom svetom Gradu u kome vlada potpuno znanje glednajem svemogućega Boga ti duhovi NE DOBIVAJU VLASTITA IMENA, kao da bi bilo nemoguže poznavati njihove osobe bez imena, nego KAD DOĐU K NAMA PO KAKVOJ SLUŽBI, PO TOJ SLUŽBI DOBIVAJU IMENA. Tako MIHAEL znači “Tko je kao Bog?”, GABRIEL pak “Snaga Božja”, a Rafael “Lijek Božji”.

 

 

Svaki put kada se nešto čini osobitom snagom, poslan je Mihael, da se po samom ćinu i imenu može razumejti kako nitko ne može učiniti ono što može jedino Bog. Zato i onaj stari neprijatelj koji je iz oholosti žudio biti sličan Bogu, govoreći: “Uzaći ću na nebo, uzdignut svoje sjedište nad nebeske zvijezde, bit ću sličan Svevišnjemu”, bi ostavljen u svojoj moći do konca svijeta, da bi bio uništen u krajnjoj propasti kad se bude borio s Mihaelom arkanđelom, kako se kaže u Ivana: “Zametnut ću boj s arkanđelom Mihaelom”.

 

 

Mariji je pak bi oposlan Gabrijel, što znači “Snaga Božja”. On je naime došao navijestiti onoga koji se udostojao pokazati poniznima, da bi dokončao sile u zraku. Trebalo je dakle da ga navijesti Božja snaga, jer je imao doći Gospodin snagâ i moćni u boju.

 

 

Rafael, kako rekosmo, znači “Božji lijek”. On je, dotaknuvši kao po službi Tobijine oči, uklonio tmnie njegove sljepoće. Dolikovalo je da bude nazvan “Božjim lijekom” kad je bio poslan da liječi.