PRVO GOSPINO UKAZANJE

 

Jeste li znali da je prvo ukazanje Blažene Djevice Marije bilo zapravo slučaj bilokacije? To se zbilo za vrijeme kad je Blažena Djevica još uvijek bila na zemlji, prije njezina uznesenja na nebo 40. godine

 

Prvo Marijino ukazanje dogodilo se samo nekoliko godina nakon Isusove smrti i uskrsnuća: Blažena Djevica se u Španjolskoj ukazala jednom od apostola, sv. Jakovu Velikom, bratu sv. Ivana. Svetište koje je ovaj apostol dao podići na tome mjestu poznato je pod nazivom svetište Gospe od Stupa koje smo prigodom hodočašće u Lourdes posjetili u ZARAGOZI .

 

Pred njim se, obasjana svjetlom, nalazila Djevica Marija okružena tisućama anđela

 

Bili su to sami počeci kršćanstva. Apostol Jakov je propovijedao u poganskoj rimskoj pokrajini Hispaniji, današnjoj Španjolskoj. Međutim u svojim je evangelizacijskim naporima naišao na velike poteškoće pa je upao u stanje krajnje potištenosti.

 

Jedne noći, dok je molio na obali rijeke Ebro u blizini današnjeg grada Zaragoze, iznenada ga je obasjala velika svjetlost. Jakov je kleknuo netremice gledajući u svjetlost. Prizor koji je vidio bio je nevjerojatan! Pred njim se, obasjana svjetlom, nalazila Djevica Marija okružena tisućama anđela.

 

Ustraj; sve što radiš za Isusa urodit će velikim plodom

 

Djevica Marija je Jakovu rekla da treba ustrajati, uvjeravajući ga da će sve što radi za Isusa na koncu uroditi velikim plodom te će se mnogi okrenuti vjeri. Zamolila ga je da na mjestu na kojem se ukazala sagradi crkvu. Pritom je ondje položila stup od jaspisa a na vrh stupa mali kip koji prikazuje nju s Djetetom Isusom u njezinu naručju.

 

Budući da je Blažena Djevica tada još bila živa, živjela je u Jeruzalemu – dakle, to se dogodilo prije njezina uznesenja u nebo – smatra se da je ovo njezino ukazanje zapravo bilokacija.

 

Jakov je tada okupio nekoliko novih sljedbenika i započeo s radom na kapeli na mjestu koje mu je Blažena Djevica Marija naznačila. Ta kapela, koja je prva crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji, do danas je obnovljena mnogo puta, a poznata je kao bazilika Gospe od Stupa. Nalazi se točno na mjestu na kojem se Gospa ukazala prije otprilike 2 000 godina.

 

Jakov – prvi apostol koji je umro za vjeru

 

Jakov se, nakon posvete crkvice, vratio u Jeruzalem.

 

On je bio prvi apostol koji je umro za vjeru. Naime, godine 44. Herod Agripa mu je dao odrubiti glavu. Jakovljevi su učenici odnijeli njegovo tijelo u Španjolsku te su ga ondje pokopali.

 

Bombe nisu eksplodirale

 

Kip i stup koji je prilikom ukazanja ostavila Gospa uzeo je pod zaštitu narod Zaragoze. Uz njih se vezuju brojna čuda, što potvrđuje da je njihovo porijeklo božansko.

 

Za vrijeme Španjolskog građanskog rata, godine 1936., pripadnici ljevičarske republikanske vlade bombardirali su svetište, ali bombe koje su pale na crkvu nisu eksplodirale. Nitko nije smio dotaknuti kip osim četvorice svećenikâ koji su bili zaduženi za brigu o crkvi te novorođenčadi, koju su roditelji mogli podići kako bi dotakli sliku svoje nebeske majke.

 

Noga koja je čudesno izrasla!

 

Autentičnost Gospina ukazanja potvrđivali su prvi pape a tako i oni koji su Crkvom upravljali kasnije. Primjerice papa Kalisto III. je godine 1456. potaknuo vjernike da hodočaste Gospi od Stupa.

 

Čudo ukazanja, koje je bilo temelj za podizanje svetišta, bilo je i službeno priznato.

 

Najistaknutije se čudo povezano sa svetištem dogodilo u 17. stoljeću. Prosjak Miguel Pellicer iz grada Calande, koji nije bio sposoban za rad zato što mu je noga bila amputirana, neprestano je u svetištu molio Blaženu Djevicu da mu pomogne. I njegova je noga čudesno izrasla.

 

Autentičnost svetišta je potvrđena

 

Tijekom stoljeća pojavile su se brojne kontroverze vezane za autentičnost ovog svetišta. Papa Inocent III. je, na poticaj iz Španjolske, sazvao 12 kardinala koji su istraživali sve dostupne podatke vezane za svetište. Rezultat toga istraživanja bio je taj da je, 7. kolovoza 1723., Sveta kongregacija za obrede potvrdila njegovu autentičnost. Godine 1730. papa Klement XII. dopustio je da se blagdan Gospe od Stupa slavi diljem Španjolskog carstva. A ubrzo nakon toga Gospa od Stupa je proglašena zaštitnicom čitavog španjolskog svijeta.

 

Blagdan Gospe od Stupa obilježava se 12. listopada.

 

Naša Gospo od Stupa, moli za nas!