JE LI ISUS KRIST BIO POVIJESNA OSOBA?

 

Suvremene i najstrožije povijesne analize slažu se potpunom sigurnošću, čak i bez korištenja vjere i kršćanskih povijesnih izvora kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje, da je Isus iz Nazareta postojao, živio je u prvoj polovici prvog stoljeća, bio Židov, živio većinu svog života u Galileji, formirao je skupinu učenika koji su ga slijedili, potaknuo snažno prihvaćanje i nadu onime što je govorio i divljenje djelima koje je činio, bio je u Judeji i Jeruzalemu barem jednom povodom blagdana Pashe, bio je promatran sa sumnjom od strane nekih članova Sanedrina i podozrenjem rimske vlasti, tako da je na kraju osuđen na smrt od strane rimskog prokuratora Judeje, Poncija Pilata, a umro razapet na križu. Nakon smrti, njegovo je tijelo položeno u grob, ali nakon nekoliko dana tijela više nije bilo.

 

Razvoj suvremenih povijesnih istraživanja može staviti kao provjerene, barem ove činjenice, što nije malo za osobu od prije dvadeset stoljeća. Nema racionalnog dokaza koji potkrjepljuju s više sigurnosti postojanje takvih likova kao Homera, Sokrata i Perikla, da spomenemo samo neke vrlo poznate-nego što ima dokaza o postojanju Isusa. A čak i objektivni podaci, kritički provjereni, koji postoje o tim osobama su gotovo uvijek puno manji. Unatoč tome, nitko ne dovodi u pitanje postojanje ovih osoba premda nema jasnih povijesnih potvrda o njihovu postojanju.

 

Ali Isusov slučaj je drukčiji, i ne samo zbog dubokog traga koji je ostavio, nego i zbog informacija koje pružaju povijesni izvori opisujući jednu osobnost i ukazuju na činjenice koje nadilaze zamislivo, i što može biti spreman prihvatiti netko tko misli da ne postoji ništa izvan vidljivog i doživljenog.

 

Izvori, koje bismo danas nazvali nepristranim, zapravo bi bili ljudi koji nisu prijateljski gledali na Isusa i njegove sljedbenike, koji u svojim zapisima opisuju događaje svoga vremena u kojima govore o Isusu Kristu kao o osobi koja je postojala.

 

Drugi izvor su sama evanđelja koja u sebi donose točne opise mjesta, ljudi, sa imenima, sa datumima nekih događaja o kojima imamo potvrdu u izvorima koji nisu crkveni. Već su evanđelja dostatna potvrda povijesnosti osobe Isusa Krista.

 

Podaci navode na misao da je on bio Mesija koji je trebao doći upravljati svojim narodom kao novi David, pa čak više: da je Isus Sin Božji postao čovjekom.

 

Da biste stvarno primili ovaj poziv potrebno je imati božansku pomoć, besplatnu, koja daje sjaj vašoj inteligenciji i omogućuje da se vidi u svoj svojoj dubini stvarnost u kojoj živite. Ali, radi se o svjetlu koje ne izobličuje stvarnost, već omogućuje shvatiti je sa svim svojim stvarnim nijansama, od kojih su mnoge izvan redovnog pogleda. To je svjetlo vjere.

 

Literatura: J. Gnilka, Isus iz Nazareta, Herder, Barcelona 1993; A. Puig, Isus. Biografija, Destino, Barcelona 2005; Francisco Varo, rabin Isus iz Nazareta, BAC, Madrid 2005, Francisco Varo, Mogu li čitati Bibliju? Planeta, Barcelona 2006.

 

  • Francisco Varo