O ČEMU GOVORI „EVANĐELJE PO MARIJI (MAGDALENI)?

 

U poplavi gnostičkih spisa koji na svoj način opisuju događaje oko Isusa Krista, jedan, kojeg mnogi koriste u neprimjerene svrhe jest i takozvano „Evanđelje po Mariji (Magdaleni)”. Za razumijevanje pojma GNOSTIK, GNOSTIČKI NAUK možete pročitati Pitanje: Razlika između pravih i apokrifnih (lažnih) evanđelja?; te Pitanje: Tko su gnostici?

 


 

Ono što je poznato kao „Evanđelje po Mariji (Magdaleni)“ je gnostički dokument od dva fragmenta izvorno napisan u Grčkoj, a pronađen u Oxyrhynchusu (sjeverni Egipat):

 

– papirus iz 3. stoljeća (P.Ryl III 463 i P.Oxy. L 3525),

 

– i drugi odlomak preveden na koptski* iz 5. stoljeća (Papyrus Berolinensis 8502). Oba su bila objavljena između 1938. i 1983. godine.

 

– ali izvorni tekst je najvjerojatnije nastao u 2. stoljeću.

 

► Marija, vjerojatno Marija Magdalena – iako se u tekstu uvijek spominje samo Marija – viđena je kao izvor „svetog otkrivenja“, jer je održavala blizak odnos s Gospodinom.

 

● U tom fragmentiranom tekstu koji je danas dostupan, postoje detalji u kojem se učenici susretnu i postavljaju pitanja uskrslom Kristu, a on im odgovara.

 

► Krist ih tada pošalje propovijedati Radosnu Vijest poganima i nakon toga ih napusti. Učenici ostaju tužni, sumnjajući da će ispuniti to svoje poslanje. Marija ih ohrabruje da ustraju u onome što je Krist od njih zatražio.

 

► Petar je zamolio Mariju da priopći učenicima Isusove riječi koje oni nisu mogli čuti, jer su znali da ju je Isus „volio više nego ijednu drugu ženu“. Marija je govorila o jednom Isusovom viđenju punom gnostičkih konotacija. U kontekstu svijeta koji je razjedinjen, Marija objašnjava teškoće koje duša treba savladati kako bi otkrila svoju pravu duhovnu prirodu u uzdignuću prema svom vječnom mjestu spokoja.

 

► Kada je ona završila priču njegovog viđenja, Andrija i Petar joj ne vjeruju. Petar sumnja da Gospodin stavlja Mariju ispred ostalih učenika i Marija počne plakati. Levi je brani („Ti, Petre, uvijek si tako temperamentan“) i ukori Petra što napada Mariju.

 

► Tada Levi ohrabri učenike neka prihvate to što Gospodin voli više Mariju nego njih i pozove ih neka idu propovijedati Evanđelje. I na kraju oni tako i učiniše.

 

● Ovo je sav dokaz preostao na fragmentima teksta tog evanđelja. Svakako nije puno. Neki autori su željeli pokazati da su se Apostoli suprotstavili Mariji (na neki način to je prikazano u evanđeljima po Tomi, Pistis Sophia i u grčkom evanđelju prema Egipćanima) što pokazuje tadašnje sukobe unutar Crkve u 2. stoljeću. To će pokazati da će se službena Crkva suprotstaviti ezoteričnim otkrićima i vodstvu žene.

 

● Uzevši u obzir gnostičku narav ovog teksta, mnogo je prihvatljivije vjerovati da to „evanđelje“ ne predstavlja stvarne činjenice o Crkvi, nego da predstavlja određeni sukob i antagonizam prema Crkvi. Razumijemo da jedna ideja proizašla iz sekte ne treba biti primijenjena pri pokušaju razumijevanja mnogo važnijih prilika prave stvarnosti. Jednako tako kao što razumijemo da iznimka ne mora uvijek postati pravilo.

 

  • Juan Chapa