Kako je umro sveti Josip?

 

Philip Kosloski - objavljeno 11/03/2017, Aletheia

 

Njegova je smrt poznata kao savršen primjer mirne smrti, blažene smrti.

 

Malo je poznatih činjenica glede smrti svetog Josipa, Isusova očuha. Sam Josip se u evanđeljima spominje tek nekoliko puta.

 

Unatoč nedostatku podataka, većina učitelja biblije vjeruje kako je Josip umro prije Isusova razapinjanja na križ. Ovo je uvjerenje podržano činjenicom kako Josip nije bio pod križem prilikom razapinjanja, a prema Evanđelju po Ivanu, Isus povejrava svoju majku nekome izvan obitelji (Iv 19,27).

 

Imajući na umu ovaj scenarij, mnoge radicije drže pouzdanim kako je Josip umro na rukama Isusa i Marije. To je jedna prekrasna slika, jedna od onih kojim se Crkva vodila kada je Josipa proglašavala zaštitnikom blažene smrti.

 

Puno je već priča napisano o ovom događaju, ali posebno dirljiva je ona koju je napisala Časna Majka Marija od Isusa od Agreda (odgovara jednoj časnoj sestri sa darovima bilokacije). Napisala je epizodu „Mističnog Božjeg grada” i u njemu objavila svoje privatne objave:

 

Tada je taj Božji čovjek, naklonivši se duboko našem Gospodinu Isusu Kristu, poželio pasti na koljena pred njim. No slatki Isus, došavši blizu njega, primi ga u svoje ruke, a Josip, naslonivši glavu na njega reče: „Moj veliki Gospodine i Bože, Sine vječnog Oca, Stvoritelju i Otkupitelju svijeta, udijeli svoj sveti blagoslov sluzi svome i svemu što je radio svojim rukama. Oprosti, o moj milostivi Kralju, greške koje počinih u službi i ophođenju, oprosti. Podlažem se i častim Te i vječno ću ti zahvaljivati od srca što si u svojem nepogrešivom sniženju s Neba, izabrao mene za zaručnika svojoj svetoj Majci. Nek ti moje čašćenje i zahvaljivanje bude dovijeka”.

 

Otkupitelj nato odgovori dajući mu svoj blagoslov: „Moj oče, počivaj u miru i milosti vječno Oca i mojoj milosti, zajedno sa prorocima isvetima, koji čekaju sve u limbu, donoseći radosnu vijest približavanja otkupljenja”. Na ove se riječi Isusove, Josip prepusti njegovu naručju i izdahnu, a Gospodin mu zatvori oči.

 

Štogod da se dogodilo, Josip je zasigurno umro blaženom smrću okružen sa ljubljenom ženom i sinom.

 

Donosimo Vam kratku molitvu svetom Josipu, u kojoj ga molimo da nas zagovara za blaženu smrt:

 

O sveti Josipe, koji si izdahnuo u naručju Isusa i Marije, isprosi i za mene tu milost, o sveti Josipe, tako da mogu barem u duhu, ako to ne mogu riječima, izmoliti : „Isuse, Marijo i Josipe, predajem vam svoje srce i dušu.” Amen.